Min første politiske seier! Færder kommune skal avstå fra anskaffelse av varer produsert på ulovlig okkupert område
Færder kommune vedtok 14.02.2024 å presisere i sine Innkjøpspolitiske retningslinjer at de skal unngå anskaffelse av varer og tjenester som er produsert på ulovlig okkupert område vedtatt av FN. Under kan du lese mer denne spennende saken som ble den første fra Felleslista 2024 med gjennomslag i kommunestyret! Jeg er veldig stolt av å være forslagstiller og ha vært med å utarbeide saken.
Veien til dette gjennomslaget, hadde som mange andre saker, sin historie og sitt forberedende arbeid:
- Felleslista Rødt/SV og jeg forsøkte et lignende forslag (se lenke til det forrige saksfremlegget her) i kommunestyremøtet 13.12.2024.
For det første var dette forslaget en god del mer omfattende, da jeg også inkludere boikott av selskaper som samarbeider med Israel. Dette fikk vi tilbakemeldinger fra flere politiker-kollegaer at de ikke kunne godta. Vi i Felleslista hadde derfor en gryende følelse av at det nok skulle holde hardt å få dette igjennom.
Dernest er det slik at et kommunestyremøte ofte har mange saker på sakskartet, og det er helt vanlig at et møte varer fra kl 18:00 til kl. 22:00. Ordfører og kommunestyret har en avtale om at vi ikke påbegynner behandling av nye saker etter kl. 22:00, og derved er det alltid en viss sjans for at de siste sakene kan bli utsatt til neste møte. Videre er det vanlig at representantforslag ofte havner blant de siste sakene, og jeg fikk beskjed fra sekretariatet allerede ved innlevering av forslaget, at det er en viss sjans for utsettelse.
Det ble som forventet og forslaget lå an til å bli utsatt. Felleslista valgte isteden å trekke forslaget, for deretter å fremme et nytt og endret forslag til neste kommunestyremøte.
Saved by the bell! - Flere flotte innspill fra politiker-kollegaer som Ada Lassen-Urdahl i AP, medførte at jeg valgte å spisse det nye forslaget (se det nye forslaget her) slik at det det ble mer eksplisitt rettet mot våre eksisterende Innkjøpspolitiske retningslinjer, der vi allerede har et punkt om etikk, og omhandler etiske valg ved anskaffelser.
I tillegg rettet jeg forslaget kun mot å avstå fra anskaffelse av varer produsert på ulovlig okkupert område. Jeg tok vekk punktet om å inkludere sanksjoner mot samarbeidsparter med okkupanten, og derved blir setningen mer allmenngyldig, i tråd med eksisterende ordlyd i etikk-avsnittet. Adas forslag til generalisering, medfører at setningen også fungerer ved anskaffelser produsert på okkupert område, slik som Israelsk okkupasjon av palestinske områder, Russlands okkupasjon av ukrainske områder og Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.
Like i forkant av kommunestyremøtet kom Tor Birkeland fra MDG med et tilleggsforslag, hvor han ønsket en ytterligere presisering av setningen med “vedtatt av FN”. Dette har jeg ingen problemer med og det styrer setningen enda et hakk. - Jeg er svært takknemlig for at Palestinakomiteen Vestfold, representert med Marianne Store, samt Arabisktalende forening, arrangerte demonstrasjon i forkant av kommunestyremøtet.
Uavhengig av politisk ståsted, så tror jeg slike markeringer er med på å minne politikere om at en kommende beslutning, faktisk betyr noe for folk. I denne saken medførte det også at Ordfører flyttet saken opp som første sak på sakskartet! Vips - så slapp vi å risikere utsettelse av saken! - Selvsagt var jeg svært spent (et forsiktig ord for skitnervøs!) da jeg skulle holde innlegget til representantforslaget. Som den interesserte vil se er det til dels stor forskjell på selve representantforslaget, som følger en viss norm, til innlegget i forkant som godt kan ha mer patos. Dere kan høre innlegg og etterfølgende debatt i opptak fra møtet under, og lese mitt innlegg mot slutten av denne artikkelen.
Som politiker-nybegynner er det viktig å huske på at de fleste partiene har gjort seg opp en mening i forkant av møtet. Det er ofte gruppemøter for partiene dagene i forkant av kommunestyremøtet, og da diskuteres det innbyrdes hvordan eventuell votering skal forgå til de enkelte sakene. Noen ganger gjelder partipisken, det vil si at medlemmene må stemme i henhold til partiets offisielle politikk og standpunkter. Andre ganger stilles partiets kommunestyrerepresentanter fritt til å stemme hva de vil.
Jeg tror derfor man som politiker skal ha moderate forhåpninger om at et innlegg, patos eller ikke, faktisk endrer en kommunestyrerepresentants innstill om votering. - I etterkant av mitt innlegg, åpnes det for debatt av forslaget før selve voteringen. Alle kommunestyrerepresentantene kan tegne seg, og vi fikk en snau halvtime med gode innlegg fra både tilhengere og motstandere av forslaget. Dette er kanskje den fineste delen med møtene, hvor forskjellige ståsted fremføres og forsvares.
Som du vil se lenger ned i artikkelen, har jeg laget en tidslinje hvor når de respektive representantene holdt sine innlegg.
Om jeg gjør et forsøk på å oppsummere punktene de forskjellige representantene fremførte så respektfullt som mulig, så kan argumentene deles i “for forslaget” og “mot forslaget”. - For forslaget:
- Etiske innkjøp og investeringer: Forslaget handler om å presisere etiske retningslinjer for kommunens innkjøp og investeringer, med vekt på internasjonale konvensjoner og etisk handel.
- Respekt for FN-vedtak: Det understrekes at forslaget støtter FN-vedtakene om ulovlig okkupasjon, og at det er viktig å følge disse for å unngå dobbeltstandarder.
- Menneskerettigheter og Folkeretten: Argumenter fremhever viktigheten av å ikke støtte aktiviteter i strid med menneskerettighetene eller folkeretten, som okkupasjon av territorier.
- Symbolverdi og prinsippspørsmål: Noen ser forslaget som en prinsipiell støtte til menneskerettigheter og en motstand mot ulovlige handlinger, uavhengig av direkte effekt.
- Moderat tilnærming: Forslaget beskrives som moderat, og som en minimal endring i innkjøpsreglementet, noe som burde være akseptabelt for de fleste.
- Mot forslaget:
- Kommunens rolle i utenrikspolitikk: Kritikere hevder at kommunen ikke bør engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål eller ta stilling i komplekse internasjonale konflikter.
- Praktiske implikasjoner: Noen argumenterer mot forslaget på grunnlag av praktiske utfordringer, som at det kan være vanskelig for innkjøpsavdelingen å etterfølge retningslinjene.
- Økonomisk innvirkning på sivile: Det hevdes at boikott av varer fra okkuperte områder kan skade vanlige innbyggeres inntektsmuligheter i disse områdene.
- Fokus på lokale spørsmål: Enkelte mener kommunen heller burde konsentrere seg om lokale spørsmål og følge nasjonale retningslinjer uten å ta egne initiativ i internasjonale spørsmål.
- Risiko ved å velge side: Det påpekes at konflikten innebærer to parter, og at en ensidig boikott kan oppfattes som partisk og forverre situasjonen.
- Ingen tvil om at undertegnede igjen var svært spent når vi kom til votering. Jeg ble svært glad nå forslaget ble vedtatt 20 mot 19, et knepent flertall, men like fullt ut et vedtak! Personlig er jeg svært stolt av at Færder kommune faktisk sender dette politiske signalet til sine innbyggere, sine nabo-kommuner, regionen og til landet. Når denne saken gikk igjennom var Færder kommune nummer 10 i rekken av kommuner som har gjort lignende vedtak
Under følger samme artikkel som er lagt ut på Felleslista Rødt/SV sin side.
Det ble en utrolig spennende seanse, med demonstrasjon og appeller i forkant av kommunestyremøtet, ordfører stokker om på sakskartet og denne saken blir først ut, mange gode innlegg i debatten
Felleslista Rødt/SV la inn følgende representantforslag til kommunestyremøtet 14.2.2024 i Færder kommune:
Forslag til vedtak
Punkt 2.1 “Etikk” under eksisterende “Innkjøpspolitiske retningslinjer” i Færder kommune tilføres en setning om å ikke handle varer eller tjenester produsert på ulovlig okkupert område. Tilførsel til eksisterende tekst under punkt 2.1 vises under med kursiv tekst:
“I anskaffelser til kommunen skal etiske prinsipper vedr korrupsjon, arbeidskriminalitet samt etisk handel og produksjon iht lov, forskrift, anerkjente standarder og internasjonale konvensjoner ivaretas. Dette inkluderer også en forpliktelse til å unngå anskaffelse av varer og tjenester som er produsert på ulovlig okkupert område.”
Eksisterende fotnoter opprettholdes.
En direkte lenke til saksfremlegget finnes her, som lenker til representantforslaget samt de eksisterende Innkjøpspolitiske retningslinjer.
Tor Birkeland fra MDG hadde et tilleggsforslag hvor setningen “vedtatt av FN.” tilføres, noe vi kunne godta. Den fulle setningen som gikk til votering var da:
"I anskaffelser til kommunen skal etiske prinsipper vedr korrupsjon, arbeidskriminalitet samt etisk handel og produksjon iht lov, forskrift, anerkjente standarder og internasjonale konvensjoner ivaretas. Dette inkluderer også en forpliktelse til å unngå anskaffelse av varer og tjenester som er produsert på ulovlig okkupert område vedtatt av FN.”
I forkant av kommunestyremøtet arrangerte Palastinakomiteen Vestfold og Arabisktalende forening en demonstrasjon med to appeller fra Bob Voith (Felleslista Rødt/SV og forslagstiller) og Kristin Dahl Haugan. Rundt 100 møtte opp. Under ser dere bilder som alle er tatt av Gry Dillan, leder av Rødt Færder. Klikk på bildene for stor versjon.
Marianne Store (Palestinakommiteen Vestfold og Rødt Færder) holder innledning
Politikere hører på. Bob Voith høyre
Banner “Boikott varer fra Apartheid Israel”
Ordfører Tom Mello kom også ut og takket demonstranter for oppmøte og engasjement.
Kommunestyremøtet startet like etterpå, og flere av demonstrantene ble med inn som tilhørere. Ordfører Mello besluttet å flytte saken frem på sakskartet, og fra Færder kommune TV kan dere se opptak fra møtet her. Merk at det har skjedd noe med selve klippingen av opptaket, slik at Talerstol-kameraet ikke er i synk med talene. Under har dere imidlertid en liten tidslinje-guide på de forskjellige innleggene.
01:07 – Bob Voith, Felleslista Rødt/SV legger frem sitt innlegg for representantforslaget. Dette kan du lese under.
06:05 – Jørn Magdahl, Felleslista Rødt/SV
09:53 – Rolf Ekenes, KrF
13:33 – Gunnar Fredriksen, Frp
16:00 – Jon Sanness Andersen, AP
17:07 – Tor Birkeland, MDG
19:39 – Ada Lassen-Urdahl, AP
21:21 – Gunstein Sundene, H
22:02 – Anders Mathisen, FrP
24:05 – Jørn Magdahl, Felleslista Rødt/SV
25:37 – Votering
Under ser dere et skjermbilde fra selve voteringen:
Voteringen ble som følger:
Forslag sto med 20 mot 19 stemmer.
For: FRSV, AP, MDG, SP og KrF
Mot: H, FrP, INP og V
Innlegget til representantforslaget fra Bob Voith
Innlegget fra Bob Voith når han presenterer sitt representantforslag kl. 01:07 i opptaket ovenfor, hadde denne ordlyden:
Ordfører,
Med avmakt og fortvilelse har de fleste fått med seg at FNs internasjonale domstol skal starte etterforskning av om det faktisk er et folkemord vi er vitne til.
Med titusenvis drepte, nær to millioner fordrevet og bortimot total handlingslammelse fra verdenssamfunnet kan man saktens spørre seg om hva en tydeliggjøring og presisering fra Færder kommune betyr i det store bildet. Hva i all verden kan vi gjøre i dette store vakuum av ubesluttsomhet?
Nettopp ved å ta stilling, å si i fra om hva vi mener er riktig, og nettopp gi de politiske signalene, vil vi manifestere vårt etiske standpunkt. Dette har vi selvsagt all mulig rett til uavhengig av størrelse på tiltak eller hva de andre måtte mene.
Setning som trekkes frem i dette representantforslaget omhandler begrepet “... produsert på ulovlig okkupert område”. Hva menes med dette?
Begrepet referer til områder som er okkupert i strid med internasjonal rett, spesielt i henhold til folkeretten og de prinsipper og konvensjoner som FN har etablert. FN spiller en nøkkelrolle i å definere og håndheve internasjonal rett gjennom sine organer, som FNs sikkerhetsråd og Den internasjonale domstolen i Haag.
Selve bruken av begrepet bringer inn forholdet mellom okkupanten og de okkuperte. Om den okkuperte, slik som Palestina, Ukraina eller Vest-Sahara, produserer egne varer, som rammes de ikke av begrepet. Det er kun varer og tjenester som er produsert på okkupert område, av okkupanten, som rammes av begrepet. Jeg støtter derfor presiseringen fra kommunestyre-representant Birkeland fra MDG. Det gjør setningen i forslaget tydeligere.
“Vi mener det er behov for å lede an, selv om andre land så langt ikke følger etter”. Dette gjelder selvsagt nå, men utsagnet tilhører Gro Harlem Brundtland fra 1987, da Norge var tidlig ute med å innføre økonomisk boikott av Sør-Afrika og apartheid-staten.
Noen vil sikkert mene at en presisering av innkjøpsreglementet en dråpe i havet og at dette er kun er symbol-politikk. Jeg vil likevel våge å påstå at situasjonen nå er minst like alvorlig som i 1987, og at en slik presisering av innkjøpsreglementet vil gi et viktig signal til våre innbyggere, våre nabo-kommuner og landet som helhet.
Ved å presisere, vil vi statuere og derved manifestere, etiske innkjøp.