Hvordan luftfuktere bidrar til en bedring for en allergiker

Hvordan luftfuktere bidrar til en bedring for en allergiker

7th February 2024 by Admin

Denne artikkelen handler om hvordan et par luftfuktere (Boneco Rocket E200) og en inneklimasensor (Airthings View Plus) med rask virkning, bedret  tilstanden hos en av familiemedlemmene som har slitt med tiltagende kraftig, hoste, rennende nese og irriterte øyne. Spesielt tidlig morgen har vært plagsom, hvor nesa begynner å renne, øynene og nese klø rundt 4-5 tiden. Etter 10-15 minutter med disse “varsellampene”, inntrer svært kraftig nysing, med ditto rennende nese og øyne. Gjenta gjerne 5-10 ganger, og dagen starter med andre ord ikke så godt!

Når dette skrives er vinteren godt i gang, endog svært godt i gang vil mange si her på Nøtterøy. Hittil har vi siden nyttår hatt tidenes vinter med godt over en meter snø. Denne type vinter medfører selvsagt økt oppvarming og fyring i mange hjem. Vårt hus er fra 2003 og er således konstruert som en “tett boks” med aktivt ventialsjonssystem (Villavent VX-400 EV) og vannbåren varme. Sistnevnte er ene og alene fyrt opp av varmtvannsberederen på hele 3 x 5 kW (!) – noe som alene bidrar godt til en kraftig strømregning! Nå skal det sies at vi jevnt over er fornøyd med oppvarmingen, og bortsett fra at systemet er noe tregt i forhold til temperatursvingninger utenfor, så har vi en jevn og god varme inne.

Foruten store strømregninger, har også ventilasjonssystemet en annen ulempe, og det er at den åpenbart tørrer ut lufta.

Jeg starter med en liten situasjonsbeskrivelse før jeg går videre til våre erfaringer med produktene.

Symptomene …

Symptomene ovenfor indikerer at personen har en allergisk reaksjon. Det er “noe” i nærmiljøet som trigger reaksjonen. At vi også har en katt (Britisk Langhår) gjør nok ikke situasjonen enklere. Det store spørsmålet er selvsagt om hva som egentlig trigger allergiske reaksjoner. Er det katten, pollen, husstøv, eller er det en miks? Selvsagt vil en grundig undersøkelse bekrefte dette, men utfordres muligens av “litt raske beslutninger” fra lege-standen, tilsvarende dette:

'Jeg tror jeg er allergisk samtale' med legen

Så langt har vi ikke fått tilbud om tester tilsvarende “prikke-testen” eller lignende. Ergo, så vet vi ikke helt sikkert hvilken kilde som faktisk trigger allergisk reaksjon.

Det skal nevnes at allergien over tid har blitt værre, til tross for familien har hatt katter i alle år. Eller kanskje det nettopp er fordi vi alltid har hatt katt, at vi har nådd dråpen som begeret til å flyte over, allergimessig?

Vår hovedmistenkte bak allergien er selvsagt Ruth – vår flotte katt:

Ruth

En morgen denne uken var symptomene spesielt ille, noe som intensiverte vårt behov for å finne løsninger – kjapt! Flere sider på nettet peker naturlig nok i retning av Ruth, men det føles svært alvorlig å omplassere henne.

Inneklimaet …

Det var også noen nettsider som påpekte at inneklimaet kunne bidra i negativ retning, og vi dykket ned i begreper som luftfukter, luftrenser og inneklimasensor. Vips så fant vi andre nettsider om inneklima og forskjellige luftfuktere og luftrensere. Det viser seg å være haugevis av slike produkter! Heldigvis snublet vi også over en artikkel som nevnte at en inneklimasensor kunne avdekke om luften inne hos oss hadde problematiske nivåer av blant annet luftfuktighet, partikler i luften, CO2, kjemikalier, radon mm. Det hørtes fornuftig ut, å sjekke om vårt inneklima har utfordringer før vi kjøper eventuelle produkter som luftfuktere og/eller luftrensere. Selv et enkelt hygrometer fra Elkjøp avdekker om luftfuktigheten er problematisk. Som alltid, så beveger man seg fort i retning av å sjekke “beste inneklimasensor” og da poppet produktene fra Airthings opp. Vi landet rett og slett på en av de kraftigste versjonene, Airthings View Plus, som kan måle alt mulig. Under ser du Airthings View Plus, som viser at inneluften er “fair” (dvs gult lys):

Airthings

Om man kobler Airthings’n til strøm med den medfølgende USB-C kablen,  kan den fungere som en hub for andre Airthings-produkter, hvilket innebærer at andre Airthings-duppeditter kan koble seg opp mot denne. Jeg kjøpe derfor også en Airthings Wave Mini, en liten selvstendig sensor tenkt plassert på soverommet, mens hub’n er plassert i stua. I veldig korte trekk, skal disse plasseres der du er mest, hvor du puster inn luft.

For ekstra kontroll kan man man laste ned en Airthings-app, og da er det greit å være klar over at det finnes to apper fra Airthings. Bruksanvisningen henviser deg til den eldste, som ikke har støtte for Airthings Wave Mini …  Arrgh! Jeg måtte derfor innom en runde med å slette Airthings bluetooth-innstillingen på iPhonen, i tillegg til å slette gamle-appen, og resette Airthings View Plus med en binders fra baksiden … Appen du skal ha heter Airthings Wave og ser slik ut (klikk på bildet for å gå til Apples App Store):

image

Etter en ny oppkobling, var det ganske enkelt å koble det hele opp, og appen virker oversiktlig og grei. Under ser du et samle-bilde med skjermbilder fra iPhone appen.

AirThApp

Øverst til venstre ser du oversiktsbildet over mine enheter, og deretter har jeg klikket meg inn på alle fanene for View Plus.

Noen av dataene krever at Airthings har samlet inn data over litt tid, men luftfuktigheten kom kjapt app og lyste for vårt vedkommende opp med “Poor air quality”. Luften var svært tørr (19 % relativ luftfuktighet). Ahh! La oss forsøke å kjøpe en luftfukter!

Luftfukter …

Søk på nettet fortsatte, nå etter luftfukter. Blant Elkjøp, Power, Schousen og mange fler, dukket Sandefjords-firmaet Bedre Inneklima opp. Informativ side, virker troverdig ved første øyekast. Først søkte vi selvsagt etter produkter som kunne avhjelpe situasjonen med allergi. Noen av produktene som dukker opp, ser ut til å ha gode anbefalinger og resultater, og vips så ser man at det er forskjellige typer luftfuktere, evaporativ, ultrasonisk og dampbefukter … Mer å lese! Samtidig ser vi at noen av produktene ligner mini-kjøleskap, eller brødbokser, og ikke nødvendigvis produkter man vil ha i stua Smile  Med andre ord, så er det mange ting å vurdere. Vi ender opp med følgende kriterier, etter å lest om alt mulig vedrørende luftfuktere:

  • Evaporative luftfuktere prioriteres, grunnet minimal fare for bakterievekst (jepp, en luftfukter leker med vann og i vann kan mye skje, spesielt om det får stå en stund!)
  • At de dekker en viss størrelse (antall m2)
  • At de ikke bråker – spesielt den som skal stå på soverommet
  • At det er enkelt å fylle på vann. Noen luftfuktere krever at du kobler av en tank, som du tar med til springen for fylling, mens andre vil ha vannet i en liten åpning på siden. Andre krever at du tar av toppen, og fyller vann i karet under. De beste, i vår situasjon, er de som man fyller enkelt fra toppen!
  • Flott om vannet er i et kar i bunnen, slik at man ikke plutselig får lekkasje om en o-ring morkner eller sprekker!
  • At vedlikehold ikke er (for) omfattende.
  • At luftfukteren har et visst design, slik at den kan stå i stua. Soverommet er ikke så farlig!

Boneco Rocket E200

Vi landet på en evaporiserende luftfukter, beregnet på ca. 30 m2 med det klingende navnet Boneco Rocket E200. At den er evaporiserende innebærer at vannet trekkes opp i et filter, hvorpå en vifte blåser luft igjennom dette. Om luften er tørr, vil luften ta opp fuktighet fra filteret. Effekten vil avta jo mer fuktig luften rundt maskinen er, og derved er slike maskiner selvregulerende. Se en detaljert beskrivelse hos Bedre Inneklima her.

Smak og behag er selvsagt forskjellig, men i våre øyne falt denne maskinen i smak (sett i forhold til andre da, haha!)

Boneco Rocket E200Boneco Rocket E200 - Ovenfra

Og ja, det roterende “stemningslyset” kan enkelt slås av ved å holde på-knapp inne i 3 sekunder. Du kan også låse lyset til en gitt farge ved å holde knappen inne i 5 sekunder når du ser din favoritt-farge! Undertegnede synes imidlertid ikke det er så gærn’t Open-mouthed smile

På bilde nummer 2 ovenfra får du et inntrykk av hvorfor luftfukteren har tilnavnet “rocket” Smile. Det er forøvrig i mitten av “raketten” du heller vannet, inntil du ser en rød strek dukke opp. Enkelt!

Maskinen har tre viftehastigheter, og på det laveste nivået kan du knapt høre viften. Det var i alle fall ikke noe problem å sovne til denne. Om du stiller opp hastigheten så bråker den naturlig nok mer.

Om vanntanken på 3.7 liter går tom, så stopper maskinen av seg selv.

Vi var spendte på hvordan denne ville virke på soverommet. Husk, vi hadde ikke mer en 19% relativ luftfuktighet når vi startet, og maskinen fikk stå noen timer før vi la oss. Da var luftfuktigheten på 28%, så maskinen hadde tross alt “reparert” luftfuktigheten en god del allerede.

Lykken var stor når natten og spesielt morgen forløp uten allergi-anfall!

Vi kjøpe like godt en til, for å ha i stua. Stua og kjøkken er i åpenløsning og sikkert 70-80 m2, med andre ord betydelig større enn 30 m2 som angis som maksimal-rom-størrelsen for Boneco Rocket E200. Den har imidlertid klart å presse opp luftfuktigheten fra ca 20% til 26-27%, og det oppleves bedre enn tidligere. Så langt har det vært svært få anfall sammenlignet med tidligere.

Konklusjon

Så langt er vi godt fornøyd med både Airthings View Plus, og med Boneco Rocket E200. Spesielt med bruken på soverommet, og så for vi se an litt med hvor bra luftfukteren fungerer på stua. Selvsagt er sistnevnte vårt eget valg, og vi er i alle fall fornøy med design, vannpåfylling, og støy! Den gjør så godt den kan innenfor sine rammer…


Login to post a comment

Hvordan luftfuktere bidrar til en bedring for en allergiker

Hvordan luftfuktere bidrar til en bedring for en allergiker

7th February 2024 by Admin

Denne artikkelen handler om hvordan et par luftfuktere (Boneco Rocket E200) og en inneklimasensor (Airthings View Plus) med rask virkning, bedret  tilstanden hos en av familiemedlemmene som har slitt med tiltagende kraftig, hoste, rennende nese og irriterte øyne. Spesielt tidlig morgen har vært plagsom, hvor nesa begynner å renne, øynene og nese klø rundt 4-5 tiden. Etter 10-15 minutter med disse “varsellampene”, inntrer svært kraftig nysing, med ditto rennende nese og øyne. Gjenta gjerne 5-10 ganger, og dagen starter med andre ord ikke så godt!

Når dette skrives er vinteren godt i gang, endog svært godt i gang vil mange si her på Nøtterøy. Hittil har vi siden nyttår hatt tidenes vinter med godt over en meter snø. Denne type vinter medfører selvsagt økt oppvarming og fyring i mange hjem. Vårt hus er fra 2003 og er således konstruert som en “tett boks” med aktivt ventialsjonssystem (Villavent VX-400 EV) og vannbåren varme. Sistnevnte er ene og alene fyrt opp av varmtvannsberederen på hele 3 x 5 kW (!) – noe som alene bidrar godt til en kraftig strømregning! Nå skal det sies at vi jevnt over er fornøyd med oppvarmingen, og bortsett fra at systemet er noe tregt i forhold til temperatursvingninger utenfor, så har vi en jevn og god varme inne.

Foruten store strømregninger, har også ventilasjonssystemet en annen ulempe, og det er at den åpenbart tørrer ut lufta.

Jeg starter med en liten situasjonsbeskrivelse før jeg går videre til våre erfaringer med produktene.

Symptomene …

Symptomene ovenfor indikerer at personen har en allergisk reaksjon. Det er “noe” i nærmiljøet som trigger reaksjonen. At vi også har en katt (Britisk Langhår) gjør nok ikke situasjonen enklere. Det store spørsmålet er selvsagt om hva som egentlig trigger allergiske reaksjoner. Er det katten, pollen, husstøv, eller er det en miks? Selvsagt vil en grundig undersøkelse bekrefte dette, men utfordres muligens av “litt raske beslutninger” fra lege-standen, tilsvarende dette:

'Jeg tror jeg er allergisk samtale' med legen

Så langt har vi ikke fått tilbud om tester tilsvarende “prikke-testen” eller lignende. Ergo, så vet vi ikke helt sikkert hvilken kilde som faktisk trigger allergisk reaksjon.

Det skal nevnes at allergien over tid har blitt værre, til tross for familien har hatt katter i alle år. Eller kanskje det nettopp er fordi vi alltid har hatt katt, at vi har nådd dråpen som begeret til å flyte over, allergimessig?

Vår hovedmistenkte bak allergien er selvsagt Ruth – vår flotte katt:

Ruth

En morgen denne uken var symptomene spesielt ille, noe som intensiverte vårt behov for å finne løsninger – kjapt! Flere sider på nettet peker naturlig nok i retning av Ruth, men det føles svært alvorlig å omplassere henne.

Inneklimaet …

Det var også noen nettsider som påpekte at inneklimaet kunne bidra i negativ retning, og vi dykket ned i begreper som luftfukter, luftrenser og inneklimasensor. Vips så fant vi andre nettsider om inneklima og forskjellige luftfuktere og luftrensere. Det viser seg å være haugevis av slike produkter! Heldigvis snublet vi også over en artikkel som nevnte at en inneklimasensor kunne avdekke om luften inne hos oss hadde problematiske nivåer av blant annet luftfuktighet, partikler i luften, CO2, kjemikalier, radon mm. Det hørtes fornuftig ut, å sjekke om vårt inneklima har utfordringer før vi kjøper eventuelle produkter som luftfuktere og/eller luftrensere. Selv et enkelt hygrometer fra Elkjøp avdekker om luftfuktigheten er problematisk. Som alltid, så beveger man seg fort i retning av å sjekke “beste inneklimasensor” og da poppet produktene fra Airthings opp. Vi landet rett og slett på en av de kraftigste versjonene, Airthings View Plus, som kan måle alt mulig. Under ser du Airthings View Plus, som viser at inneluften er “fair” (dvs gult lys):

Airthings

Om man kobler Airthings’n til strøm med den medfølgende USB-C kablen,  kan den fungere som en hub for andre Airthings-produkter, hvilket innebærer at andre Airthings-duppeditter kan koble seg opp mot denne. Jeg kjøpe derfor også en Airthings Wave Mini, en liten selvstendig sensor tenkt plassert på soverommet, mens hub’n er plassert i stua. I veldig korte trekk, skal disse plasseres der du er mest, hvor du puster inn luft.

For ekstra kontroll kan man man laste ned en Airthings-app, og da er det greit å være klar over at det finnes to apper fra Airthings. Bruksanvisningen henviser deg til den eldste, som ikke har støtte for Airthings Wave Mini …  Arrgh! Jeg måtte derfor innom en runde med å slette Airthings bluetooth-innstillingen på iPhonen, i tillegg til å slette gamle-appen, og resette Airthings View Plus med en binders fra baksiden … Appen du skal ha heter Airthings Wave og ser slik ut (klikk på bildet for å gå til Apples App Store):

image

Etter en ny oppkobling, var det ganske enkelt å koble det hele opp, og appen virker oversiktlig og grei. Under ser du et samle-bilde med skjermbilder fra iPhone appen.

AirThApp

Øverst til venstre ser du oversiktsbildet over mine enheter, og deretter har jeg klikket meg inn på alle fanene for View Plus.

Noen av dataene krever at Airthings har samlet inn data over litt tid, men luftfuktigheten kom kjapt app og lyste for vårt vedkommende opp med “Poor air quality”. Luften var svært tørr (19 % relativ luftfuktighet). Ahh! La oss forsøke å kjøpe en luftfukter!

Luftfukter …

Søk på nettet fortsatte, nå etter luftfukter. Blant Elkjøp, Power, Schousen og mange fler, dukket Sandefjords-firmaet Bedre Inneklima opp. Informativ side, virker troverdig ved første øyekast. Først søkte vi selvsagt etter produkter som kunne avhjelpe situasjonen med allergi. Noen av produktene som dukker opp, ser ut til å ha gode anbefalinger og resultater, og vips så ser man at det er forskjellige typer luftfuktere, evaporativ, ultrasonisk og dampbefukter … Mer å lese! Samtidig ser vi at noen av produktene ligner mini-kjøleskap, eller brødbokser, og ikke nødvendigvis produkter man vil ha i stua Smile  Med andre ord, så er det mange ting å vurdere. Vi ender opp med følgende kriterier, etter å lest om alt mulig vedrørende luftfuktere:

  • Evaporative luftfuktere prioriteres, grunnet minimal fare for bakterievekst (jepp, en luftfukter leker med vann og i vann kan mye skje, spesielt om det får stå en stund!)
  • At de dekker en viss størrelse (antall m2)
  • At de ikke bråker – spesielt den som skal stå på soverommet
  • At det er enkelt å fylle på vann. Noen luftfuktere krever at du kobler av en tank, som du tar med til springen for fylling, mens andre vil ha vannet i en liten åpning på siden. Andre krever at du tar av toppen, og fyller vann i karet under. De beste, i vår situasjon, er de som man fyller enkelt fra toppen!
  • Flott om vannet er i et kar i bunnen, slik at man ikke plutselig får lekkasje om en o-ring morkner eller sprekker!
  • At vedlikehold ikke er (for) omfattende.
  • At luftfukteren har et visst design, slik at den kan stå i stua. Soverommet er ikke så farlig!

Boneco Rocket E200

Vi landet på en evaporiserende luftfukter, beregnet på ca. 30 m2 med det klingende navnet Boneco Rocket E200. At den er evaporiserende innebærer at vannet trekkes opp i et filter, hvorpå en vifte blåser luft igjennom dette. Om luften er tørr, vil luften ta opp fuktighet fra filteret. Effekten vil avta jo mer fuktig luften rundt maskinen er, og derved er slike maskiner selvregulerende. Se en detaljert beskrivelse hos Bedre Inneklima her.

Smak og behag er selvsagt forskjellig, men i våre øyne falt denne maskinen i smak (sett i forhold til andre da, haha!)

Boneco Rocket E200Boneco Rocket E200 - Ovenfra

Og ja, det roterende “stemningslyset” kan enkelt slås av ved å holde på-knapp inne i 3 sekunder. Du kan også låse lyset til en gitt farge ved å holde knappen inne i 5 sekunder når du ser din favoritt-farge! Undertegnede synes imidlertid ikke det er så gærn’t Open-mouthed smile

På bilde nummer 2 ovenfra får du et inntrykk av hvorfor luftfukteren har tilnavnet “rocket” Smile. Det er forøvrig i mitten av “raketten” du heller vannet, inntil du ser en rød strek dukke opp. Enkelt!

Maskinen har tre viftehastigheter, og på det laveste nivået kan du knapt høre viften. Det var i alle fall ikke noe problem å sovne til denne. Om du stiller opp hastigheten så bråker den naturlig nok mer.

Om vanntanken på 3.7 liter går tom, så stopper maskinen av seg selv.

Vi var spendte på hvordan denne ville virke på soverommet. Husk, vi hadde ikke mer en 19% relativ luftfuktighet når vi startet, og maskinen fikk stå noen timer før vi la oss. Da var luftfuktigheten på 28%, så maskinen hadde tross alt “reparert” luftfuktigheten en god del allerede.

Lykken var stor når natten og spesielt morgen forløp uten allergi-anfall!

Vi kjøpe like godt en til, for å ha i stua. Stua og kjøkken er i åpenløsning og sikkert 70-80 m2, med andre ord betydelig større enn 30 m2 som angis som maksimal-rom-størrelsen for Boneco Rocket E200. Den har imidlertid klart å presse opp luftfuktigheten fra ca 20% til 26-27%, og det oppleves bedre enn tidligere. Så langt har det vært svært få anfall sammenlignet med tidligere.

Konklusjon

Så langt er vi godt fornøyd med både Airthings View Plus, og med Boneco Rocket E200. Spesielt med bruken på soverommet, og så for vi se an litt med hvor bra luftfukteren fungerer på stua. Selvsagt er sistnevnte vårt eget valg, og vi er i alle fall fornøy med design, vannpåfylling, og støy! Den gjør så godt den kan innenfor sine rammer…


Login to post a comment